DHCP

DHCP serverin roolin asennus. DHCP:tä käytetään jakamaan toimialueen koneisiin ip-osoitteet. Koneet jotka eivät ole toimialueen koneita, mutta ovat samassa verkossa kuin DHCP serveri, ne myös saavat ip-osoitteen serveriltä.
dhcp asennus 1
Valitaan DHCP serverin verkkokortti
dhcp asennus 2
Toimialueen ja DNS servereiden asetukset. DNS serverien ip-osoitteet on voivat voivat olla eri toimialueelta. Yhdellä DHCP serverillä voidaan hoitaa useamman eri verkon ip-osoitteiden jakoa. Ip-osoitteet ohjataan oikeaan paikkaan verkkolaitteiden konfigurointien avulla.
dhcp asennus 3
WINS servereitä ei asenneta. WINS serverit ovat jäänteitä vanhoista ympäristöistä ja ne asennetaan vain jos ympäristössä on vanhoja laitteita, jotka tarvitsevat WINS serveritä ip-osoitteisiin.
dhcp asennus 4
Scope on toiminto, jolla DHCP jakaa ip-osoitteet. Nimi valitaan käyttökohteen mukaan. IP aloitus ja lopetus osoittet, aliverkon peite sekä oletus käytävä on tiedettävä etukäteen. Jos Ei haluta, että Scope aktivoituu heti, niin valinta pois Activate this scope kohdasta. Tällöin scope ei aktivoidu, heti kun asennus on valmis. Vaatii aktivoinnin myöhemmin, jonka jälkeen IP:n jako alkaa toimimaan.
Huom! Scope voidaan jättää tekemättä asentamisen aikana, jolloin se tehdään asennuksen jälkeen konfiguroinnin yhteydessä. Myös muita jakoalueita voidaan tehdä tässä vaiheessa valmiiksi tai ne tehdään konfiguroinnin yhteydessä. Alla olevassa kuvassa Scopea ei tehdä asennuksen yhteydessä.
dhcp asennus 5
Alla olevassa kuvassa Scope tehdään asennuksen yhteydessä.
dhcp asennus 6
DHCPv6 on IPv6 osoitteiden jakoon tarkoitettu asetus. Se voidaan jättää pois, koska laitteet ymmärtävät IPv4 ja IPv6 osoitteet.
dhcp asennus 7
Laitetaan toimialueen administrator käyttäjälle oikeudet. Oikeudet voidaan antaa myös jollekin muulle henkilölle
dhcp asennus 8
DHCP serverin asentamisen informaatio. Päätä asennus ja käynnistä palvelin uudestaan.
dhcp asennus 9
DHCP serverin konfigurointi suoritetaan asentamisen jälkeen. Konfiguroinnin yhteydessä tarkistetaan/muokataan oletuskäytävän, DNS ja Domain nimi. Oletuskäytävä vaihtelee sen mukaan, mihin verkkoon ip-alueen jako suoritetaan. Samoin DNS serverien osoitteet voivat vaihdella eri jako-alueilla.
dhcp asennus 10
Jakoalueen tekeminen DHCP serverillä. Asennetulle serverille joidaan tehdä usemapia jakoalueita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *