Sanastoa

Tässä kootaan useita Linux-maailmassa käytettyjä termejä:

Account, user: käyttäjätunnus

Address: osoite, kuten domain osoite

Administrator: ylläpitäjä, pääkäyttäjä, root käyttäjä

Apache: Apache HTTP Server on avoimeen lähdekoodiin perustuva HTTP-palvelinohjelma. Apachen HTTP-palvelin on Apache Software Foundationin tunnetuin tuote.

APM: sähkönsäästötoiminnot

Application software: Sovellusohjelmia ovat mm. tekstinkäsittely ja Internet-selain.

Architecture: laitearkkitehtuuri

Architecture: prosessoriarkkitehtuuri

Archive, zip archive, tar archive: pakattu tiedosto

Arrow keys: nuolinäppäimet

Ascii: Tietokoneiden kirjoitusmerkit suunniteltiin aluksi vain englannin kieltä tukeviksi, ja riittävä merkkivalikoima saatiin mahtumaan 7 bittiin (128 eri merkkiä). Tämän merkistön nimi on lyhenne standardista joka sen määrittelee: American Standard Code for Information Interchange

Ascii mode: Tiedoston lähettäminen tai vastaan ottaminen tekstitietona.
Ei sovellu binääri tiedostoille

Backup: varmuuskopio

backspace: Näppäimistön näppäin, joka “palaa askelen taaksepäin” ja poistaa kirjoituskohdan vasemmalla puolella olleen merkin.

Base system: peruskokoonpano

Binary mode: Tiedoston lähettäminen ja vastaan-ottaminen binääri muodossa.

BIOS: BIOS (Basic Input/Output System, jotakuinkin “perusohjelma tiedon käsittelyyn”) on ohjelma, joka käynnistetään ennen kuin edes kiintolevyä tai levykettä on ehditty lukea. Se on sijoitettu emolevyllä erityiseen pieneen muistiin jossa tieto säilyy koneen ollessa sammutettu.

BIOSin tehtävä on tunnistaa tärkeimmät laitteet ja auttaa käyttöjärjestelmän käynnistysvaiheessa. Käynnistäessäsi tietokoneen voit nähdä ruudulla vilahtavan tekstin “Hit DEL /F10 to enter SETUP” tai jotain sinnepäin; Se on ohje painaa jotain näppäintä joka käynnistää BIOS-ohjelmaa koskevan asetustoiminnon. Asetuksia ei kuitenkaan kannata säädellä perehtymättä ensin asiaan tarkemmin, sillä tietokone saattaa kieltäytyä käynnistymästä tämän pidemmälle jos BIOS-asetukset eivät ole kunnossa.

BIOS caching: BIOS-välimuisti

BIOS setup menu: BIOS-asetusvalikko

Bit: bitti, Bitit merkitään usein suurempina yksikköinä kuten kb (kilobitti) = 1024 bittiä. Kun sanotaan, että tietokone käsittelee vain nollia ja ykkösiä, tarkoitetaan juuri bittiä, joka sisältää vain tällaisen joko-tai -tiedon.

boot: alkulataus, käynnistys, ‘boottaus’

boot device: käynnistyslaite

boot drive: käynnistysmedia

boot loader: alkulatausohjelma

boot manager: alkulatausohjelman valikko, käynnistysvalikko

boot method: alkulatausohjelman median valinta

boot parameters: käynnistysparametrit

boot sector: käynnistyssektori

bootable CD-ROM-DVD: käynnistys-CD-DVD, käynnistysromppu

broadcast: levitysviesti, yleislähetys, tietoliikenteessä käytetty yleislähetys viesti.

bug: ohjelmavirhe, bugi

bug report: vikailmoitus, bugiraportti

byte: tavu, Tavua käytetään esimerkiksi tiedostojen koon mittaamiseen. Tavu muodostuu järjestyksessä olevista biteistä, jolloin yleisimpiä “8-bittisiä” tavuja voi olla 256 erilaista (yhdellä bitillä voi olla 2 eri arvoa, joten laskutoimitus on 2x2x2x2x2x2x2x2 eli 256). Yksittäinen kirjain tai muu näppäimistöltä kirjoitettava merkki on yleensä yhden tavun kokoinen “tietopaketti”, vaikkakin vähitellen siirrytään useamman tavun käyttöön jotta maailman eri kielien merkit mahtuisivat samaan merkkivalikoimaan (ks. unicode).

Tavujen kertaluokkia ovat mm kilotavu, megatavu ja gigatavu. Kilotavu on 1024 tavua, mutta vastaa riittävän tarkasti kilon merkitystä muualla (kuten kilometri = 1000 metriä).

cache: välimuisti, yleisesti nopeampaa muistia kuin kohdemuisti.

cancel: Peruuta-komento

caps lock:  Käytetään korvaamaan vaihto-näppäintä silloin, kun pitää kirjoittaa paljon tekstiä ISOILLA KIRJAIMILLA. Toiminto on joko päällä tai pois, eli sitä ei tarvitse painaa koko ajan. Englanninkielestä tuleva nimitys tarkoittaa isojen kirjainten lukitusta, eikä suomenkielinen vastine ole yleistynyt. (Capsia)

CD-ROM: “romppu”, CD-levy, media datalle max 700Mt. (oldies)
Lyhenne CD tulee englanninkielen Compact Disc -sanoista, “tiivis (kompakti) levy”

chapter: luku

character: Tavallisimmat kirjoitusmerkit (kirjaimet, numerot ym) kuuluvat merkistöön, johon tietokonekäytössä alunperin mahtui 128 merkkiä: ns. ascii-merkistö (esimerkiksi ei ääkkösiä, mistä seikasta onkin koitunut paljon hankaluuksia).

Nykyisin merkistöt kattavat yleensä 256 erilaista merkkiä (ks. tavu); eri kielille on hiukan toisistaan poikkeavat merkistöt.

Osalla merkkejä on erityismerkitys, esimerkiksi välilyöntinäppäimellä tehtävä tyhjä merkki tai rivinvaihtoa tarkoittava näkymätön merkki.

character based: merkkipohjainen

checksum: tarkistussumma

click: Useimmat toiminnot X-käyttöjärjestelmässä aktivoituvat painettaessa hiiren vasenta painiketta silloin, kun hiiren osoitin on näytöllä kyseisen toiminnon kohdalla. Ohjelman laatija voi määritellä, mitä tapahtuu kun hiiren näppäimiä käytetään.

clipboard: Voit tuoda käsittelemääsi tietoa (tekstistä pätkän tai kuvan) leikepöydälle käyttäen kopioi tai leikkaa -komentoja. Leikepöydällä sillä hetkellä olevan kohteen voit liittää haluamaasi asiakirjan kohtaan liitä-komennolla. Liittämisen voit tehdä myös eri asiakirjaan tai jopa eri ohjelmalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että leikepöydälle mahtuu yleensä kerrallaan vain yksi leikattu tai kopioitu kohde.

close: Tiedoston sulkemiseen tarvittava sulje-komento löytyy yleensä Tiedosto-valikosta. Ohjelmaikkunan ylänurkan X-painike sulkee ohjelman myös. Jos tiedostoa on muutettu ennen sulkemista, ohjelma yleensä kysyy että tallennetaanko muutokset tiedostoon. Kun koko ohjelma suljetaan, ohjelma sulkee automaattisesti avoinna olleet tiedostot. Konsolissa esim nanossa suljetaan ohjelma ctrl+x.

closed bug: suljettu vika, vika joka on ilmoitettu ja korjattu

closed hardware: suljettu laitteisto

cold boot: kylmäkäynnistys, käynnistys kytkemällä virta päälle

configuration: asetukset

configuration file: asetustiedosto

configure: muuta asetuksia, konfiguroi asetukset

conflict: Ristiriita laitteistossa tai softassa

corrupt: turmella, filesystem got corrupted = tiedostojärjestelmä turmeltui

Copy: Kopioda, cp komento

CPU: CPU, prosessori, Suoritin sijaitsee tietokoneen keskusyksikössä, ja on yleensä kiinnitetty emolevyyn. Suoritin on periaatteessa tietokoneen tärkein osa. Suorittimen nopeutta mitataan sillä, kuinka monta laskutoimitusta se pystyy suorittamaan sekunnissa. (MIPS)

crash: kaatua (operating system crashed)

custom: räätälöity

Demoni – demoni, takapiru: jatkuva palvelin-prosessi, joka alkaa yhdessä järjestelmän kanssa. Usein palvelu toimii tausta ohjelmana.

data: aineisto, data, tieto

database: Yleisin tietokantatyyppi relaatiotietokanta rakentuu tauluista joihin tallennetaan tietueita jotka puolestaan koostuvat yksittäisistä tietoalkioista, kentistä (tai soluista).

Debian mirror: Debian tiedostopalvelin

debug: jäljittää virheitä, virheen jäljitys

default gateway: oletusreititin

defragment: eheyttää

defragmenter: eheytystoiminto, “ehjääjä”

dependency: riippuvuus

desktop machine: työasema

device: laitenimi (esim. /dev/eth0)

device driver: laiteajuri

dialog box: valintaikkuna

dialup connection: soittoyhteys, historiallinen yhteysmuoto

disk block: levylohko

disk compression: levyn pakkaus

disk image: levykuva, levyn binäärikuva

disk manager: Levyhallinta

distribution: jakelu, levitysversio, (Linux Distribution ~ valmiiksi koottu “paketti” jossa Linux ydin, ohjelmia, asennusohjelma ja ohjeita)

Distro tai jakelu: Linux itse on käyttöjärjestelmä. Linux-jakelu on ydin ja paljon eri työkaluja, jotka helpottavat käyttöjärjestelmän määritystä ja monia muita sovelluksia, jotka voivat vaihdella jakelusta toiseen. Esimerkkejä Linux-jakeluista ovat: Ubuntu, Fedora, Arch, Mandriva. Niitä on satoja, ne voidaan valita yksinkertaisten makujen tai monimutkaisten tarpeiden mukaan.

Client software: Asiakas ohjelma, esim filezilla, putty…

DNS server: nimipalvelin

document: kirjoitelma, asiakirja, käsikirja, ohje

domain name: verkkoaluenimi

double click: kaksoisnäpäytys

download: imuroida, siirtää tiedosto palvelimelta omalle koneelle

driver: laiteohjain

editor: teksturi, editori

embedded: sulautettu

embedded system: sulautettu järjestelmä

enter – röttönen: rivinvaihtonäppäin

eSATA: Tarkoitettu ulkoisten sata laitteiden kytkemiseen. External SATA.

esata cabel: eSATA-kaapeli on yleensä suojattu ja ulkoisille laitteille tarkoitettu.

esc: Painike sijaitsee näppäimistön vasemmassa yläreunassa (Esc). Esc on lyhenne sanasta escape, joka merkitsee “paeta”.

executable: suoritettava ohjelma

FAQ: Frequently Asked Questions, Usein Kysytyt Kysymykset (ja niiden vastaukset). Uutisryhmissä, postituslistoilla, helpdeskeissä ja vastaavissa ollaan kyllästytty vastaamaan aina vaan samoihin kysymyksiin, on asianmukaista lukea FAQ ennen kuin kyselee.

file system: tiedostojärjestelmä,

filename: tiedostonimi, ilman hakemistojen nimiä

FireWire: (IEEE-standardi numero 1394) tai i.Link on tietokoneen ulkoisten oheislaitteiden liitäntästandardi, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron. FireWire on Applen tavaramerkki ja i.Link Sonyn.
FireWire 400 (IEEE 1394) mahdollistaa tiedonsiirron maksimissaan 400 megabittiä sekunnissa. FireWire 800:n (IEEE 1394b) maksimitiedonsiirtonopeus on noin 800 megabittiä sekunnissa.
Samaan FireWire-porttiin voi liittää 63 laitetta samaan aikaan.

firmware: oheislaitteen ohjausohjelma, “kovo”, sisäinen ohjelmisto, yleensä ROM:lla oleva oheislaitteen tms. ohjelma

flush the cache: tyhjennä välimuisti

folder, directory: Kansiota sanotaan joskus myös hakemistoksi. Kansiot voivat sisältää tiedostojen lisäksi alikansioita, näin syntyy mahdollisesti monimutkainenkin kansiorakenne

font: kirjasinlaji

free software: vapaa ohjelma

freeware: ilmaisohjelma

function key: Funktionäppäimet eli toimintonäppäimet (F1 – F12) sijaitsevat näppäimistön yläreunassa. Esimerkiksi näppäin F1 on yleensä ohjelmoitu käynnistämään ohjetoiminnon. Eri ohjelmilla on eri toiminteita funktionäppäimille.

full screen: ruutunäyttö

gateway: yhdyskäytävä

Gb: gigabitti

GB: gigatavu

graphical interface: näytönohjain

graphical user interface: graafinen käyttöliittymä

group: ryhmä

GPL : Se on ilmaisen ohjelmiston lisenssi, jonka avulla ohjelmaa voidaan kopioida, muokata, käyttää ja jaella ilman rajoituksia, vaikka se ei salli järjestelmäkoodin sulkemista.

GRUB – GRUB bootloader on käynnistyslatausohjelma: se on ensimmäinen asia, joka ladataan, kun tietokone käynnistetään.

GUI: Imaginäärinen käyttöliittymä

hang: jumittua, program hangs = ohjelma jumittuu

hard disk: kiintolevy, “kovalevy” on tietokoneeseen kiinteästi asennettu levymuisti, jota käytetään tietokoneen massamuistina. Siihen tallennetaan ohjelmat ja muut tiedostot. Se tallentaa tiedon yhden tai useamman pyörivän metalli- tai lasikiekon pinnalla olevaan magneettiseen materiaaliin. Tiedot säilyvät kiintolevyllä myös ilman tehonsyöttöä. Levyperustaisen kiintolevyn korvaavaksi massamuistiksi on yleistymässä SSD-puolijohdelevy, erityisesti sulautetuissa järjestelmissä.

Hard disk partition: Kiintolevyn osiointi eli partitiointi merkitsee tietokoneen kiintolevyn jakamista niin kutsuttuihin osioihin, jotka usein näkyvät kuin eri liitoksina. Jokaisella osiolla voi olla oma tiedostojärjestelmä.

hardware: laitteisto, tietokonejärjestelmä

hardware configuration: laiteasetukset

header: otsikkotieto

help: opastusteksti, helppi

hostname: konenimi, isäntänimi

illegal instruction: kelvoton konekäsky

input: syöte, sisääntulo

install over a network: asennus verkosta

installation: järjestelmän asennus, ohjelman asennus

installation profile: malliasennus, määrittely jonka perusteella asennusohjelma osaa valita ja konfiguroida asennettavat ohjelmapaketit

installation system: asennusohjelmisto

instruction: konekäsky, konekielinen käsky

Integrated Drive Electronics: AT-IDE tai ATA-väylä on kiintolevyjen ja optisten asemien liittämiseen tarkoitettu liitäntäväylä. Se on ollut 1990-luvulta 2000-luvun puoleen väliin asti yleisin tapa liittää kiintolevy tai optinen asema mikrotietokoneeseen. IDE määrittelee sähköisen liitynnän ja komentoprotokollat, joilla tieto saadaan liikkumaan mikrossa IDE-laitteelle talteen tai palauttaa sieltä käyttöä varten.

interface: rajapinta

IP address: IP-numero, -osoite

jumper: siltaus, jumpperi

jumper block: siltaaja

jumpering: siltaus

Kernel: Käyttöjärjestelmän toiminnallinen ydin, joka on perusosa koko käyttöjärjestelmästä. Käyttöjärjestelmän ytimeen voidaan lisätä toiminnallisia elementtejä toimivuuden ja käytettävyyden lisäämiseksi.

kernel image: ytimen binäärikuva

LAMP: on kokoelma avoimen lähdekoodin ohjelmia, jotka yhdessä muodostavat WWW-palvelimen, jonka alla voidaan suorittaa dynaamisia websivuja. Apache, avoimen lähdekoodin webpalvelin. MySQL/MariaDB, avoimen lähdekoodin tietokantarajapinta
PHP, Perl ja/tai Python, avoimen lähdekoodin komentosarjakieli

laptop: “läppäri”, kannettava tietokone

license: käyttöoikeusopimus

link: liittää, link to kernel = liittää ytimeen

Login: kirjaudu sisään

MAC: hardwareosoite, eetterikortin 6-tavuinen tunniste

mailing list: postituslista

main distribution: päälevitysversio

mainboard: emolevy

manual: Ohje, manuaali

manual page: manuaalisivu (näitä luetaan komennolla man)

master boot record: pääkäynnistyslohko

Maria database: Maria tietokanta,
MariaDB on yhteisön kehittämä MySQL:ään pohjautuva relaatiotietokantajärjestelmä, joka on lisensoitu GNU GPL -lisenssillä. Sitä kehittää sama yhteisö kuin alkuperäistä MySQL:ää. Sitä myös kehitetään niin, että yhteensopivuus MySQL:än kanssa on mahdollisimman hyvä.

Mb: megabitti

MB: megatavu

MBR: pääkäynnistyslohko

media: taltio, media (levy, CD, nauha tms.)

mirror: tiedostopalvelimen kopio, peili serveri

MMU: Memory Management Unit, muistinhallintayksikkö

mode: toimintatila

modem: modeemi

motherboard: emolevy

Move: Siirtää, komento MV

mount: liittää

mount point: liitoskohta

mouse: syöttölaite, osoitinlaite, hiiri

multiboot: monikäynnistys, samassa koneessa kaksi tai useampia käyttöjärjestelmiä ja käynnistettäessä valitaan mikä käynnistyy

multicast: ryhmälähetys, monilähetys

multiple prosessors: moniprosessorijärjestelmä

multiprocessor: monisuoritin

multiprosessing: moniajo

name server: nimipalvelin

Nano: on yksinkertainen aloittelijaystävällinen tekstieditori, joka alun perin luotiin Pico-klooniksi, mutta on tätä monipuolisempi. Nano on suomennettu ja se tukee mm. UTF-8-merkistöä sekä lähdekoodin väritystä. Nanoa käytetään etenkin yksinkertaisten tekstien (kuten lyhyiden konfiguraatioiden) kirjoittamiseen sekä pienten muutosten tekemiseen, varsinkin järjestelmän asennuksen yhteydessä.

netmask: verkon peitto

network address: verkon osoite

network card: verkkokortti, LAN-kortti (NIC)

network connection: verkkoyhteys

network installation: verkkoasennus

network interface card: verkkokortti, LAN-kortti (NIC)

NIC: verkkoadapteri, network interface card

non proprietary: avoin

online: olla linjalla, linja auki, suora, suoraan kytketty, linja-

open bug: avoin vika, vika joka on ilmoitettu mutta ei vielä korjattu

open source software: vapaa ohjelma

operating system: käyttöjärjestelmä

package: ohjelmapaketti, .deb -tiedosto, (joukko tiedostoja, konfigurointitietoa ja asennustiedostoja)

Paketinhallinta sovellukset: Graafisessa moodissa voidaan voidaan kuvakkeiden avulla valita ohjelmia joita asennetaan. Konsolimoodissa komentorivillä valitaan ohjelmia joita asennetaan. Kummallakin ohjelmalla voidaan etsiä, asentaa ja poistaa ohjelmia eli sovelluksia sekä niiden riippuvuuksia.

packaging system: pakettien hallintajärjestelmä

pager: sivuttaja

paging: sivutus, MMU siirtää muistisivuja levylle kun käyttömuisti täyttyy

pane: luetteloruutu

paragraph: kappale

parallel port: rinnakkaisportti, kirjoitinportti (oldies)

parity: pariteetti

parity bit: Pariteetti bitti

parity RAM: pariteettimuisti, muisti joka havaitsee yhden bitin virheen muistisanassa

partition: levyosio, osio levyllä

pathname: polkunimi, tiedoston nimi jossa mukana hakemistot juurihakemistosta lähtien, esimerkiksi /etc/etc

paste: Komento sijoittaa muistiin (leikepöytä) tallennetun tekstin tai kuvan nyt käsittelemääsi asiakirjaan. Muistiin tallentaminen on tapahtunut aiemmin kopioi tai leikkaa -komennoilla. Liitä-komentoa sanotaan myös “liimaamiseksi”; leikkaa-ja-liimaa on toimintokokonaisuus jossa tietoa siirretään paikasta toiseen.

Password: Salasana

platform: laitealusta

plug and play: on lähinnä Windows-käyttöjärjestelmästä tuttu termi, jossa laite liitetään tietokoneeseen ja Windows itse asentaa vähimmäiskäyttöön tarvittavat ajurit. Esimerkiksi suurin osa massamuistia käyttävistä USB-tikuista ja MP3-soittimista ovat Plug and Play -tekniikkaa käyttäviä laitteita.

Nykyaikainen Plug and Play tekniikka mahdollistaa perinteisen käynnistyksessä allokoidut I/O-osoitteet sekä estää ja ehkäisee ajureiden väliset konfliktit, mahdollistaen USB ja Firewire tyyppiset hotplug eli laitteiston lisäämisen koneeseen järjestelmän ollessa päällä.

plugin: valmisosa, lisäosa

pointing device: osoitinlaite (hiiri yms.)

port: siirros, portti, palveluportti

primary: ensisijainen

primary interface: ensimmäinen ohjain

printer: tulostin

probe hard: waretutkia laitteistoa

procedure: menettelytapa

process: prosessi

processor: suoritin

Proftpd: tulee sanasta Pro FTP Daemon. Se on ftp serveri joka on avoimen lähdekoodiin perustuva ja toimii linux käyttöjärjestelmässä.
ProFtpd on suosittu ftp server ohjelma linux järjestelmissä.

prompt: kehoite, komento kehote

proprietary: suojattu (patentilla, tekijänoikeudella tai muuten)

ps/2 mouse: ps/2 -hiiri, vanhanaikainen (oldies)

pwd: Print work directory, tulostaa nykyhakemiston

RAID: Redundant Array of Independent Disks (RAID) on tekniikka, jolla tietokoneiden vikasietoisuutta ja/tai nopeutta kasvatetaan käyttämällä useita erillisiä kiintolevyjä, jotka yhdistetään yhdeksi loogiseksi levyksi. RAID-tekniikkaa käytetään etenkin siellä, missä levyjen vasteajat tai virheettömyys ovat tärkeitä, kuten levy- ja tietokantapalvelimissa.

RAID0: eli lomitus (striping) yhdistää levyt yhdeksi loogiseksi tallennustilaksi, jonka kapasiteetti on N×C, ja yhteen levyyn verrattuna luku- ja kirjoitusnopeus N-kertainen. Data kirjoitetaan lomitettuna, eli se jakautuu tasaisesti kaikille levyille. Mikäli levyt ovat erikokoisia, kokonaiskapasiteetti on N × pienimmän levyn koko. Jos RAID0-pakasta yksikin levy hajoaa, menetetään koko pakan kaikki data.

RAID1: eli peilaus (mirroring) tallentaa saman datan kahdelle (tai useammalle) erilliselle levylle, jolloin data säilyy vaikka toinen levyistä hajoaa. Periaatteessa tekniikka myös kaksinkertaistaa lukunopeuden.

RAID0+1 (RAID10): yhdistää lomituksen ja peilauksen, jolloin sekä nopeus että vikasietoisuus paranevat. Data on palautettavissa, jos jokaisessa peilissä on ehjä levy.

RAID5: tarjoaa C × (N − 1) -kokoisen kapasiteetin. Yhden levyn kapasiteetti käytetään kaikille levyille hajautetun pariteettidatan tallentamiseen. Pakkaa voidaan käyttää myös ilman pariteettidatalevyä, mutta tällöin menetetään vikasietoisuus: normaalissa RAID5-pakassa dataa ei menetetä, vaikka mikä tahansa yksittäinen levy hajoaa. Jos pakasta hajoaa enemmän kuin yksi levy, menetetään pakan kaikki data. RAID5 kasvattaa luku- ja kirjoitusnopeutta verrattuna yksittäiseen levyyn, mutta vaatii pariteettilaskennan vuoksi myös paljon laskentatehoa.

RAID6: toimii kuten RAID5, mutta sisältää enemmän pariteettidataa. RAID6-pakasta voi hajota kaksi levyä ilman että dataa menetetään

RAM: käyttömuisti, Random Access Memory, muisti johon voi sekä kirjoittaa että josta voi lukea, keskusmuisti on tällaista

RAM disk: muistilevy, näennäislevy

raw mode, write to disk inbitti bitiltä, kirjoita levylle

reboot: tehdä uudelleenkäynnistys, uudelleenkäynnistys

release: julkaista, levitysversio, versio

reset: alkuarvojen palautus, palauttaa oletusarvoihin, “resetoida”

ROM: lukumuisti, Read Only Memory, muisti johon ei voi kirjoittaa

root: juurihakemisto

root partition: juuriosio

root privileges: pääkäyttäjän oikeudet

SAS: Serial Attached SCSI eli sarjaankytketty SCSI on tietokoneväylä, jota käytetään pääasiassa palvelinympäristöissä kiintolevyjen liittämiseksi järjestelmään. SAS on suunniteltu korvaamaan SCSI, ja se onkin suorituskyvyltään ja skaalautuvuudeltaan edeltäjiään parempi. Toisin kuin vanhat SCSI väylät, SAS siirtää datan sarjamuodossa rinnakkaismuodon sijaan.

SAS-protokollaa kehittää ja ylläpitää T10-komitea

scanner: kuvanlukija, “skanneri”

scroll: vierittää, rullata

scroll bar: hissipalkki

SCSI: SCSI eli Small Computer System Interface on standardi tiedon välittämiseksi tietokoneen ja oheislaitteiden välillä. Jotta tietokone voidaan liittää SCSI-väylään, pitää koneessa olla SCSI-ohjain. Oheislaitteessa vastaavasti pitää olla oma SCSI-kontrollerinsa, joka hoitaa väylälle liikennöinnin (tyypillisesti tämä kontrolleri on sisäinen osa laitetta lukuun ottamatta aivan varhaisimpia laitteita). SCSIa käytetään useimmiten kiintolevyjen ja nauha-asemien liittämiseen, mutta myös muita laitteita kuten skannereita, CD- ja DVD-asemia. SCSI-standardi on täysin laiteriippumaton, joten periaatteessa mitä tahansa laitteita voidaan liittää SCSI-väylään. Esimerkiksi SCSI-kirjoittimia on olemassa.

secondary interface: toinen ohjain

sectionaliluku: kohta [chapter, subsection]

Serial ATA: (Serial AT Attachment, myös SATA, S-ATA tai Sarja-ATA) on sarjamuotoinen liitäntä sisäisen tai ulkoisen massamuistilaitteen, joka on yleensä kiintolevy tai optinen asema, kytkemiseksi tietokoneeseen. Serial ATA on jo käytännössä korvannut aiemmin käytetyn IDE-väylän kiintolevyjen liitäntänä.

Standardin kehittämisestä vastaa Serial ATA International Organization.

Serial port: Sarjaportti, esim konfiguraatioiden tekemiseen

serial mouse: sarjahiiri, historiallinen hiiri

server: palvelin(kone)

set up: ottaa käyttöön, tehdä alkuasetukset

setup menu: asetusvalikko

shadow password: varjosalasana

shadow RAM: varjomuisti

shell: komentotulkki

snapshot: tilannevedos

Sound card: äänikortti

source code: lähdekoodi

space: sanaväli, välilyönti

space bar: välinäppäin

space character: tyhjämerkki

spam: roskaposti

SSD: Solid-state drive tai puolijohdelevy on tietokoneen massamuisti, jossa ei ole liikkuvia osia ja jossa tieto säilyy laitteen ollessa virrattomana. Tiedon säilytykseen käytetään useimmiten flash-muistia (nk. haihtumaton muisti). SSD-levy sisältää flash-muistin lisäksi levyohjaimen ja se liitetään tietokoneeseen useimmiten samalla tavalla kuin kiintolevykin.

startup messages: käynnistysviestit

storage device: massamuisti

supported hardware: tuetut laitteet

swap: heittovaihto, käyttöjärjestelmä siirtää kokonaisen prosessin levylle kun käyttömuisti täyttyy (nykyaikaisissa käyttöjärjestelmissä on tämän tilalla sivutus) [paging]

system: Käyttöjärjestelmä, järjestelmä, tietokonelaitteisto

system administrator: järjestelmän ylläpitäjä, pääkäyttäjä

system bus: laiteväylä

system call: järjestelmäkutsu

system requirements: laitteistovaatimukset

tab: sarkain. Sarkain-näppäin on alunperin tarkoitettu kirjoituskohdan siirtämiseen sarakkeesta toiseen (kirjoituskone). Sarkain-näppäimellä siirrytään yleensä lomakkeen kentästä toiseen, tai Internet-sivulla linkkikohdasta toiseen.

Sarkainnäppäin sijaitsee yleensä näppäimistön vasemmalla reunalla Caps Lock -näppäimen yläpuolella. Näppäin on merkitty yleensä kahdella vastakkaisella nuolella. Sarkainnäppäin on erityisen kätevä tekstinkäsittelyssä.

text editor: teksturi, muokkausohjelma, tekstintoimitin

Terminaali tai konsoli-ikkuna: DOS-tyylinen komentokonsoli.
Konsoli ohjelma komentojen syöttämiseen syöttölaitteen avulla. Konsolissa komentoja käsketään käyttöjärjestelmää tekemään tietty toiminto. Komennot syötetään yksi kerrallaan. Konsoli sijaitsee yleensä kohdassa Applications-> Accessories-> Terminal.

timer: ajastin

trojan horse: troijalainen, Troijan hevonen, ohjelma johon on kätketty yleensä vahinkoa tekevä toiminto

umount: irroittaa, irroittaa media tai liitospisteet

unicode: Tavallisesti kukin kirjoitus- ja erikoismerkki käsitellään tietokoneella 8-bittisinä tavuina. Se mahdollistaa vain 256 eri vaihtoehtoa, ja eri kieliä varten on muodostettu omia merkistöjään. Osa kielistä on mahdoton esittää 256 merkillä (esimerkiksi kiinan kieli).

Unicoden idea on varata kutakin merkkiä varten enemmän kuin yhden tietokone-tavun verran tilaa. Tavoitteena on vähitellen rakentaa ohjelmat sellaisiksi että voitaisiin käyttää yhtä isoa unicode-merkistöä.

unpack: purkaa

upgrade: päivittää

USB: USB (Universal Serial Bus) on “uudempi” laitteiden liitäntätapa.

USB mouse: USB hiiri

USB port: USB liitäntä portti

User: käyttäjä, käyttäjätunnus

vendor: laitetoimittaja, myyjä

virtual console: virtuaalikonsoli

virtual console: virtuaalikonsoli

virtual memory: näennäismuisti, virtuaalimuisti

virus protection: virusten torjunta

WAN: Wide Area Network

warm boot: “lämmin käynnistys”, uudelleenkäynnistys, siten että sähköt on päällä koko ajan, esimerkiksi Control-Alt-Del windowsissa, logout linux.

web browser: Web-selain, seittiselain

world wide web: webbi, www

X Window: graafinen käyttöliittymä, yleinen linux-koneissa

Super käyttäjä: Root, käyttöjärjestelmän pääkäyttäjä, jolla on kaikki oikeudet tehdä muutoksia, asennuksia. Root käyttäjää käytetään konsolissa.

X-käyttäjä: Graafisen käyttöliittymän käyttäjä

Ytimen paniikki – Kernel panic: Virhetyyppi, jossa järjestelmä kaatuu, se voidaan ratkaista vain uudelleenkäynnistyksellä, esimerkiksi kernel oops näytön kuolemasta, Linuxissa tämän virheen saaminen onkin erittäin vaikeaa.

Täällä voit kysyä lyhenteisiin liittyviä kysymyksiä?
Kysy kommentti kentässä lyhenteisiin liittyviä asioita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.